Feedback geven en feedback ontvangen: het zijn twee dingen waar je vroeg of laat ongetwijfeld mee te maken krijgt. Gedurende je studie, op het werk of zelfs ‘gewoon’ thuis. Het belang van gedegen feedback neemt steeds meer toe. Waar bijvoorbeeld jaarlijkse beoordelingsgesprekken vroeger de norm waren binnen veel organisaties, verschuift het balans tegenwoordig steeds meer naar constante feedback. Genoeg redenen dus om er eens op in te zoomen. Hoe kan je op de juiste manier feedback geven en hoe zit het met feedback ontvangen? Je leest het hieronder!
Feedback geven op de juiste manier
Wanneer je feedback gaat geven op een ander, is het in eerste instantie belangrijk dat je eerlijk bent. De essentie van het geven van feedback, is het uiteindelijke doorvoeren van verbeteringen. Wees dus niet overdreven positief en probeer niet alleen om aardig over te komen. Het is uiteraard ook niet nodig om iemand zonder reden af te branden. Wees concreet en duidelijk, maar houd het menselijk. Probeer feedback altijd opbouwend te brengen. Begin dus niet direct met het meest negatieve. Je loopt dan het ‘risico’ dat de ontvanger in de verdediging schiet. Denk na over je gespreksopening en probeer gedurende het geven van feedback ook de focus te leggen op de toekomst. Blijf dus niet eindeloos haken in wat er minder goed ging in het verleden, maar kijk ook samen hoe het beter kan in de toekomst. Jouw feedback wordt zo erg waardevol.
En hoe ontvang je feedback?
Feedback ontvangen is wezenlijk wat anders dan het geven van feedback. Omdat de boodschap in veel gevallen niet alleen gericht is op wat er goed ging, is het belangrijk om niet te snel in de verdediging te schieten. Hanteer een open houding en probeer écht te begrijpen wat de ander zegt en bedoelt. De kans dat de ander jou alleen wil schaden, is niet erg groot. Ga dus uit van goede bedoelingen en toon ook je begrip. Het is daarbij volkomen logisch als er vragen bij je opkomen. Wat bedoelt de ander daar eigenlijk mee en waarom vindt hij of zij dat? Vragen kan je zeker hardop stellen aan de ander. Dit toont dat je openstaat voor verandering. Onthoud uiteindelijk goed dat het aan jou is wat je uiteindelijk met de feedback doet. Je mag er best wat van vinden, mits je eerlijk bent tegen jezelf. Dat laatste kan overigens best lastig zijn.
Bokscoaching geeft trainingen waarin feedback geven en ontvangen centraal staat. Neem een kijkje op: https://www.bokscoaching.nl/.