Welke lampen heb je nodig in de keuken?

In de keuken heb je verschillende soorten lampen nodig om de ruimte functioneel te verlichten. De basisverlichting is het eerste waar je aan moet denken, vooral als je ook een eettafel hebt in de keuken. Hanglampen zijn hiervoor ideaal, omdat je ze vanaf het plafond direct boven de tafel kunt ophangen en ze zowel functioneel als stijlvol zijn. Naast de basisverlichting heb je nog andere lampen nodig in de keuken, zoals werkverlichting boven het aanrechtblad, zodat je goed kunt zien wat je doet tijdens het koken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van inbouwspots of ledstrips onder de bovenkasten. Ook is sfeerverlichting belangrijk, zoals onderkastverlichting of dimbare lampen, om de juiste ambiance te creëren tijdens het eten of gezellig samen te zijn in de keuken.

Boven het aanrecht

Het is niet altijd wenselijk om een ruimte te verlichten met fel, wit licht, maar soms is functioneel licht nodig. In de keuken is dit bijvoorbeeld nodig boven het aanrecht, waar je goed moet kunnen zien wat je doet. Je kunt hiervoor een kleine lamp plaatsen die je kunt uitschakelen wanneer je gezellig samen aan tafel gaat eten. De manier waarop je dit licht creëert, hangt af van het ontwerp van je keuken, maar meestal kun je dit doen door middel van inbouwspotjes. Door deze functionele spotjes aan te zetten tijdens het snijden van groenten, heb je goed zicht op wat je doet.

De sfeer in de keuken

Mooie kaarsen kunnen een fijne sfeer creëren in de keuken. Hoewel kaarsen geen lampen zijn, zijn ze wel de meest sfeervolle lichtbronnen die je kunt hebben. Als je een grote eettafel hebt, kun je een stijlvolle kaarsenhouder erop plaatsen en kaarsen van je favoriete kleur erin aansteken. Als je hier geen ruimte voor hebt, kun je kiezen voor sfeerverlichting, zoals wandlampen die warm van kleur zijn en dimbaar zijn.

De keukenkastjes

Vaak wordt de verlichting van keukenkastjes vergeten, terwijl het belangrijk is om te kunnen zien wat er achterin de kastjes staat wanneer het donker is. Vergeet daarom niet om lampen voor de keukenkastjes toe te voegen aan je verlichtingsplan. Je kunt kiezen voor inbouwspotjes die automatisch aangaan wanneer je een kastje opent, of voor ledstrips die je vaak met je telefoon kunt bedienen, omdat veel ledstrips tegenwoordig Smart verlichting zijn. Welke lampen heb jij al in de keuken? Hopelijk heb je wat gehad aan de tips in dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *